újra itt az arany nyara, de meddig nő az arany ára?

2016-08-17

Gold_BarsIdén közel 30%-os növekedést mutatott be az arany, vajon a növekvő tendencia ismét évekig fennmarad, vagy csak átmeneti erősödésről van szó?

 

Itt vannak az olimpiai játékok, az EB után ismét drukkolhatunk a magyar csapatnak. Reméljük, az aranyaink száma még tovább fog növekedni a következő napokban, még ha nem is olyan szépen, mint az arany árfolyama az év eleje óta. Ilyen mértékű emelkedésre legutóbb a 2010 és 2011 közötti időszakban volt példa, az európai adósságválság idején.

mi mozgatja az arany árfolyamát?

Az aranyra gyakran menekülőeszközként tekintenek, amely jó választás lehet bizonytalan piaci kilátások esetén, és alacsony hozamkörnyezetben. Kétségtelen, hogy mostanában számos geopolitikai kockázattal találkozunk, az alacsony kamatok pedig szükségszerűen csökkentik a többlethozam lehetőségét, amelyet más befektetésen nyerhetnénk, mint ha aranyat tartunk. Ha pedig ránézünk a kötvényhozamokra, sok helyen negatív számokat látunk. Az aranyhoz hasonló teljesítményt idén a részvénypiacok sem tudtak felmutatni.

egyértelmű akkor a kép?

Célszerű nem a piac tetején beszállni egy vételi üzletbe, ezért nézzük meg a kilátásokat. Ha nagyon hosszú távon nem is, de középtávon úgy tűnik, hogy a feltételek kedveznek az arany növekedésének. A piac számára pozitív hírek, mint például az élénkülő kamatemelési várakozások (Fed) és a javuló növekedési kilátások, erősödő dollár, kiszámítható politika gyengíthetik az arany erősödését.  Ugyanakkor a mérleg másik serpenyőjében ott van Európa és Japán, ahol további jegybanki lazítás jöhet, valamint a stagnáló Kína, és ezen a térfélen az arany árfolyama inkább pozitív híreket kap. A laza jegybanki politikák célja az infláció felpörgetése, ha ez sikerülne, akkor az emelkedő árak ellen fedezéket jelenthet az arany tartása.

inkább az ezüst?

Habár az ezüst az aranyhoz hasonlóan szintén jól teljesített az utóbbi időszakban (lásd ábra), fontos különbség, hogy az előbbi jobban együtt mozog a piaci hangulattal, tehát az arany jobban funkcionálhat fedezeti eszközként.  Ugyanakkor ennek megfelelően, viszonylag állandó a kereslet az ezüst iránt, és sokkal likvidebb, de ez természetszerűleg együtt jár a nagyobb kilengésekkel is.

a nemesfémek árfolyamának alakulása 2012 júliusától (forrás: Bloomberg)

A címben feltett kérdésre válaszolva, az arany mindaddig emelkedő pályán maradhat, amíg a világgazdaság összességében nem mutat jelentős növekedést, illetve a vezető jegybankok politikája laza marad. Egyes elemzők az év végére unciánként akár 1500-as árfolyamot is elképzelhetőnek tartanak, ami a jelenlegi szintekhez képest 10% körüli emelkedést jelentene.

1 csillag2 csillag3 csillag4 csillag5 csillag (még nincs értékelés)
Loading...
értesítést kérek az új cikkekről
értesítést kérek az új cikkekről