már most vedd meg az eurót a síelésre!

2016-08-19

1987_Hungarian_1_Forint_coin_reverseA mostani 310-es szintnél erősebb árfolyamot nemigen láttunk az elmúlt egy évben. És attól tartok, nem is fogunk.

 

 

 

A forint az euróval szemben napok óta 310 körül billeg, ami az elmúlt hónapok fényében már erős szintnek számít. Az erősödés persze érthető, hiszen meglehetősen jó a hangulat a globális piacokon: a britek kilépése egyelőre senkit nem érdekel, az amerikai elnökválasztás igazából még nem pörgött fel, és Európában is szerencsére csend honol. A globális jegybankok is inkább a további lazítás felé hajlanak. Mindez természetesen segíti a forintot.

az EURHUF árfolyam alakulása 2015-től (forrás: Bloomberg)
az EURHUF árfolyam alakulása 2015-től (forrás: Bloomberg)

Ráadásul a magyar gazdaság masszív, 4% körüli folyó fizetési mérleg-többlete és a beáramló EU-támogatások szintén folyamatos nyomást helyeznek a forintra az erősödés irányába.

de mikor szólal meg az MNB?

A mostani 310-es árfolyam ugyanakkor az elmúlt hónapok tapasztalatai alapján már többször bizonyult kritikusnak az MNB számára. Ilyen szinteknél vagy csak szóban jelezte, hogy – hivatalosan a magyar gazdaság versenyképessége érdekében – gyengébb árfolyamot tart helyesnek, vagy konkrét lépéseket is tett.

Például most júliusban, amikor a jegybanki eszközrendszer újabb átalakításával (három havi betéthez való hozzáférés korlátozása augusztustól, illetve októbertől) a rövid hozamokat próbálja lejjebb szorítani, amit – utólag látva – sikerült is elérni. Ezek a lépések áttételesen szintén a forintot gyengíthetik. Mindezek fényében most is érik, hogy valaki megszólaljon az MNB részéről.

Nem számítok tehát arra, hogy érdemben 310 alá menne a forint árfolyama. Vagy az MNB, vagy egy esetleges globális korrekció bármikor magasabbra lökheti a forintot.

A címben feltett kérdésre válaszolva: ugyan a nyárnak sincs még vége, de már érdemes elkezdeni bevásárolni euróból a síelésre. Vagy legalábbis egy kései külföldi nyaralásra.

1 csillag2 csillag3 csillag4 csillag5 csillag (még nincs értékelés)
Loading...
értesítést kérek az új cikkekről
értesítést kérek az új cikkekről