10 meglepetés 2014-re: ami megvalósult, és ami nem

2015-12-29

870861414_b6f1ba1795_oAz Alapkezelő kollégái az elmúlt években is összegyűjtöttek olyan hazai és nemzetközi eseményeket, melyek bekövetkezése nem a legvalószínűbb, de akár megtörténhetnek. Ezúttal a 2014-es évre várt forgatókönyvekből szemezgetünk, és megnézzük, mennyire sikerült meglepetést okozni a befektetőknek.

 

amely forgatókönyvek nem valósultak meg

Magyarországot felminősítik
Az évek óta 3% alatti költségvetési hiány és stabil GDP arányos adósság miatt akár már 2014-ben megtörténhetett volna a felminősítés. Erre 2015-ig kellett várni, a Standard&Poor’s márciusban BB+ kategóriába sorolta Magyarországot.

az MNB 2%-ig vágja a kamatot
Az amerikai és európai jegybank lazító politikája miatt várható volt az MNB kamatcsökkentése. 2014. július 23-án 2,1%-ra vágták az alapkamatot, majd az év hátralévő részében ezen nem változtattak, így sem a csökkentés, sem annak mértéke nem okozott meglepetést.

Magyarországgal szemben újra felmerül a túlzottdeficit-eljárás indításának lehetősége
2013 közepén került ki Magyarország a túlzottdeficit-eljárás alól. A túlzott mértékű költségvetési hiány miatt indított eljárás veszélye 2014 közepén is felmerült, de szerencsére nem következett be, így ez a forgatókönyv sem vasósult meg.

az Európai Központi Bank még agresszívabb monetáris lazításba kezd
Az eurózónában a gazdasági növekedés lanyhasága miatt vártuk, hogy amerikai és japán mintára megkezdik a kötvényvásárlási programot. Erre 2014-ben nem került sor (2015 márciusáig kellett rá várni), így ez a meglepetés elmaradt.

kínai „hard landing”
Kína 2014-re komoly reformokat tervezett, melyek hosszú távon tovább növelhették volna a gazdaságot, rövid távon viszont lassulást eredményezhettek volna. 2014-ben végül 7% feletti GDP növekedést tapasztaltunk, így a korábban felhalmozott problémák (ingatlanlufi, árnyékbankrendszer) nem ütöttek vissza.

1000 dollár alá esik az arany árfolyama
Az amerikai (reál)kötvényhozamok emelkedése és a világszerte javuló kockázatvállalási hajlandóság miatt volt elképzelhető, hogy a befektetési jelleggel felhalmozott aranykészletektől elkezdenek megszabadulni a befektetők. A nagy áresés elmaradt, a legolcsóbb aranyár 1140 USD volt (2014 novemberében).

a svájci frankot erősödni engedi a Svájci Nemzeti Bank (SNB)
Az SNB hosszú éveken keresztül az euróhoz rögzítette árfolyamát, ezt a politikáját 2015 január elején változtatta meg, nem kicsi aggodalmat okozva a befektetők körében. Összességében a 2014-re várt meglepetés nem valósult meg, de annál nagyobb volt a hatása 2015 elején.

a részvénypiacok éves szinten stagnálnak
A 2014 elejére várt események (Fed lazító politikája, költségvetési vita és adósságplafon az Egyesült Államokban) megingathatták volna a befektetői bizalmat, emellett az állampapírhozam-emelkedés újra vonzóvá tehette volna a kötvényeket, ezzel is a részvénypiacról a kötvények irányába terelve a befektetőket. A fejlett részvénypiacok 2014-ben kisebb-nagyobb volatilitás mellett, de végül 7%-os pluszban zártak (az MSCI World Index alapján)

Brazília nyeri a 2014-es focivébét
A hazai rendezés, fiatalos lendület, tehetséges játékosállomány és a legendás brazil szurkolók repíthették volna a dobogó legfelső fokára a dél-amerikaiakat. A későbbi győztes Németország az elődöntőben megálljt parancsolt nekik egy gólgazdag mérkőzésen (1-7), a házigazdáknak végül meg kellett elégedniük a 4. hellyel. Ez a meglepetés is elmaradt.

 

amely forgatókönyv megvalósult

elmarad a tapír: az amerikai Fed tovább vásárolja a kötvényeket
A Fed 2013 májusában bejelentette, hogy véget fog vetni a kötvényvásárlási programjának, de annak idejét nem közölte. 2014 októberében élt utoljára a gazdasági lazítás ezen formájával, így ez a meglepetés-forgatókönyv megvalósult.

1 csillag2 csillag3 csillag4 csillag5 csillag (még nincs értékelés)
Loading...
értesítést kérek az új cikkekről
értesítést kérek az új cikkekről