10 meglepetés 2016-ra – 10+1: legalább 4 magyar meccset látunk a futball EB-n

2015-12-23

Magyarország futballválogatottja 44 év után ismét résztvevője az Európa Bajnokságnak. Hogy ennek örülünk-e, és főképp, hogy minek köszönhető a siker, megosztja a hazai futballtársadalmat. Hát még az a kérdés, hogy meddig menetel a válogatottunk. Szerintünk meglepetés lenne, ha továbbjutnának, de elképzelhető. Nézzük meg a lehetséges forgatókönyveket, és hogy mi vezethet a sikerhez!


A „matematikai esélyek” latolgatását meghagyjuk az utolsó meccs privilégiumának, inkább a fundamentális részeket vesszük górcső alá:

 • Régóta vártuk ezt a lehetőséget, a „most vagy soha” érzés többleterőt adhat a csoportmeccsek során.
 • a magyar szurkolók bátorítása üdítően hathat az utolsó percekben is.
 • a válogatott elkezdett az alapoktól építkezni, stabil védelemmel és (kapusát tekintve legalábbis) hatalmas rutinnal rendelkezik – Király Gábor mind kapusként, mind csapatjátékosként folyamatosan bizonyít. A középpályán a fiatalos lendület (Nagy Á) és a rutin találkozik (Gera), a támadásban pedig ligájukban is jól teljesítők igyekeznek összezavarni az ellenfél védelmét (Dzsudzsák, Lovrencsics, Nikolić, Böde, vagy az amerikai bajnokság legszebb gólját szerző Németh).

mi az ellenfelek gyenge pontja?

A saját csapat erősségei mellett számolni kell az ellenfelek gyenge pontjaival is, ahol egységük megtörhető. Ennek ellenére lebecsülni egyik csapatot sem szabad, az alábbiak azonban a mieink malmára hajthatják a vizet:

 • az osztrákok EB-rutintalansága visszaüthet (2008-ban voltak először EB-n, rendezőként). Ellenünk esélyesként vágnak neki a meccsnek, de a sok különböző ligából, csapatból behívott játékosaik összeszokatlansága kijöhet a mérkőzés folyamán.
 • Izland esetében papíron a magyarok az esélyesek, de tudjuk, hogy nem lehet őket félvállról venni (pl. a korábban Magyarországot kiütő Hollandiát verték a selejtezőben „oda-vissza”). A másik két meccsel ellentétben itt nem a védekezésen lehet a hangsúly, hanem elsősorban a támadáson. Ahogy Csank János is rávilágított: „apró gólokkal gyorsan zavarjuk meg az ellenfelet”
 • a portugálok elleni meccsen annyi aranylabda rohamozza majd kapunkat, ahány gólt Norvégiának lőttünk két meccs alatt. Ugyanez lehet a hátrányuk is: a legtöbb helyzetben Cristiano Ronaldot keresik, az ő semlegesítése az első lépés a siker felé. A kemény védekezés idegessé és kapkodóvá teheti a favoritot, a sokasodó hibáikat gyors ellentámadásokkal lehet kihasználni.

A csoportmeccsek időzítése, a lebonyolítással kapcsolatos hivatalos információ az UEFA honlapján található.

 

további meglepetés-forgatókönyvek 2016-ra:

 1. Az EUR/USD árfolyama paritás alá csökken
 2. A forint árfolyama tartósan a 300-as szint alá erősödik az euróval szemben
 3. Az El Niño és az alacsony olajár akár újabb arab tavaszhoz is vezethet
 4. 30.000 lesz a BUX
 5. Kína belebukik a gazdasági kísérletbe
 6. kamatot emel az MNB
 7. Japán hitelminősítése bóvliba kerül
 8. jövőre már “ingyen” lehet nyersanyagokba fektetni
 9. egyszerre fog negatívan teljesíteni a részvény- és kötvénypiac
 10. nem emel kamatot / kamatot csökkent a Fed
1 csillag2 csillag3 csillag4 csillag5 csillag (még nincs értékelés)
Loading...
értesítést kérek az új cikkekről
értesítést kérek az új cikkekről