10 meglepetés 2018-ra – 9. rész: jövőre a Fed leáll a kamatemeléssel?

2017-12-21

2018-ban az amerikai Fed minden bizonnyal folytatja a kamatemelést. De elképzelhető-e olyan forgatókönyv, hogy mégsem?

Az Alapkezelő kollégái minden év végén összesítik, hogy az elkövetkezendő évben melyek azok a gazdasági események, amik bekövetkezése nem számít alap forgatókönyvnek, tehát megvalósulásuk meglepetésszerűen hatna, mégsem zárhatók ki. A feltételezések indoklása mellett egy valószínűségi becslést is találhatnak az egyes szcenáriókhoz.

Az amerikai központi bank utoljára múlt héten lépett, amivel immár 1,5%-ra emelte vissza a korábban évekig nulla közeli szinten tartott alapkamatot. Minden jel arra mutat, hogy 2018-ban is folytatódik a kamatszint normalizálása, hiszen a növekedés relatíve erős, a maginflációt két éven belül 2%-ra, tehát a cél közelébe várják és a piaci hangulat is optimista a következő hónapokat illetően. Ezek alapján a Fed döntéshozói jövőre három emeléssel számolnak, amiből a piac jelenleg kettőt el is hisz.

Ha azonban a piaci hangulat bármilyen oknál fogva elromlik, akkor az akár megállásra is késztetheti a Fed-et. De mi lehet ilyen esemény?

Előttünk van egy katalán és egy olasz választás, amelyek mindegyike meghatározó lehet az európai integráció szempontjából. Trump körül is sűrűsödnek a viharfelhők, az észak-koreai konfliktus sincs megoldva, csak jelenleg háttérbe szorult. És a kínai növekedés körül is időről-időre kérdőjeleket látunk.

Ha ezek közül bármelyik vagy bármi más, most még nem látott esemény elbizonytalanítja a befektetőket a most optimista gazdasági képpel kapcsolatban és a piacokon erősebb korrekció kezdődik, akkor a Fed óvakodhat a további szigorítástól.

Ez lenne ugyanakkor az igazán rossz hír a befektetőknek, hiszen ezt könnyen lehet úgy értelmezni, hogy már a Fed is pesszimista a jövőt illetően. És ez okozna igazán felfordulást: a részvények minden bizonnyal még tovább esnének, a dollár is gyengülne…

10 meglepetés 2018-ra:

 

 

1 csillag2 csillag3 csillag4 csillag5 csillag (még nincs értékelés)
Loading...
értesítést kérek az új cikkekről
értesítést kérek az új cikkekről