10 meglepetés 2020-ra – 10. rész: volatilisabb lesz a Nasdaq a Bitcoinnál

2019-12-20

Idei meglepetés cikksorozatunk utolsó része egy igazán hajmeresztő forgatókönyvet vázol, amely megvalósulása komoly meglepetésként hatna: 2020-ban nagyobb ingadozásokat láthatunk majd a legnagyobb piaci kapitalizációjú amerikai tech cégeket tömörítő Nasdaq index, mint a legismertebb kriptovaluta, a Bitcoin esetén.

A K&H Alapkezelő kollégái minden év végén összesítik, hogy az elkövetkezendő évben melyek azok a gazdasági események, amelyek bekövetkezése nem számít alap forgatókönyvnek, tehát megvalósulásuk meglepetésszerűen hatna, azonban mégsem zárhatók ki. A feltételezések indoklása mellett egy valószínűségi becslést is találhatnak az egyes szcenáriókhoz.

Noha a fejlett részvénypiacok világában a leginkább volatilis befektetések közé tartoznak a tech vállalatok, ingadozásuk mértéke nagyságrendekkel alulmúlja az erősen megosztó és spekulatív eszköz, a Bitcoin árfolyamának változékonyságát. Az alábbi ábrán e két eszköz évesített gördülő volatilitása látható.

forrás: Bloomberg (Nasdaq), Bitfinex (Bitcoin árfolyam)
saját készítés

A Bitcoin volatilitása 50% alá csak a 2017-es parabolikus Bitcoin rali előtt esett le eddig. A Nasdaq esetén ehhez hasonló (esetében extrém magas) értéket ugyanakkor egyedül a dotcom lufi kipukkanása és a 2008-as válság következményeként láthattunk.

Mi kellhet tehát ahhoz, hogy 2020 legyen az első év, ahol először helyet cserél a felső ábrán a két eszköz? Valószínűleg sok csillag együttállása, mint például egy óriási részvénypiaci turbulencia, amely mellett a kriptovaluta piacokon vagy érdektelenség, vagy egy szokatlanul kiegyensúlyozott trend alakul ki. Ennek bekövetkezésére persze valószínűleg sok pénzt fizetnének a fogadóirodák.

1 csillag2 csillag3 csillag4 csillag5 csillag 1,00  (1 szavazat)
Loading...
értesítést kérek az új cikkekről
értesítést kérek az új cikkekről