a történelem megismétli önmagát?

2015-11-13

2015 elejének nagy üzlete volt az eurózóna-részvények vétele és az amerikai piac eladása, amivel az EKB januári bejelentését követően a devizakitettséget fedezve szép pénzt lehetett keresni. Most megint úgy tűnik, hogy minden adott egy hasonló sztorihoz.

 

 

Az év első hónapjaiban az eurózóna éppen kezdett kimászni a tavaly nyári megtorpanásból, miközben az amerikai gazdaság – igaz, erős szintekről – kezdett belecsúszni egy kisebb gödörbe. Erre a momentumra jött rá az Európai Központi Bank, amely a saját mennyiségi lazítását elindítva, nagy lökést adott az európai piacoknak.

az eurózóna részvények relatív teljesítménye az S&P500-hoz viszonyítva (saját devizában) (forrás: Bloomberg)

A mostani adatokat nézve, az eurózóna kilábalása egyre határozottabb. Decemberben az EKB várhatóan tovább bővíti a programját, miközben a Fed – hosszas halogatás után – talán valóban kamatot emel végre.

Az árfolyamokat nézve – az augusztusi mélypontokról az amerikai S&P500 gyakorlatilag korábbi csúcsaira kapaszkodott vissza, miközben az európai index még 10%-os lemaradásban van. Igaz, az értékeltséget tekintve, az európai piacok régóta fennálló relatív alulárazottsága mostanra az átlagos mértékre jött vissza, de az európai vállalatok profitkilátásai kedvezőbbek és átlagosan még mindig 2%-kal magasabb osztalékhozamot tudnak fizetni a kötvények felett, szemben az amerikai részvényekkel.

Kicsit messzebbre tekintve, az elmúlt hetekben a kínai gazdaságban is a stabilizáció jelei látszódnak, ami – a nagyobb gazdasági kitettségnek köszönhetően – szintén az európai piacoknak kedvez.

Némi óvatosságra inthet, hogy mostanában sokan beszélnek az európai piacok lemaradásáról. A befektetők konkrét pozícionáltságát megnézve azonban még nem látszik, hogy sokan ráugrottak volna erre a sztorira. A címben feltett kérdésre a válasz tehát: minden esély megvan az európai piacok újbóli felülteljesítésére.

Mindenesetre mi már bevásároltunk.

 

 

 

1 csillag2 csillag3 csillag4 csillag5 csillag (még nincs értékelés)
Loading...
értesítést kérek az új cikkekről
értesítést kérek az új cikkekről