az orosz-ukrán konfliktus és a befektetések

2022-02-25

A jelenlegi helyzetben a befektetéseinkkel kapcsolatban is sok kérdés merülhet fel. Igyekeztünk körbejárni a legfontosabbakat.

Az Oroszország és Ukrajna közötti konfliktus elmélyülése jelentős ingadozásokat hozott a részvénypiacokon. A tőzsdék a bizonytalanságot szeretik legkevésbé, a jelenlegi helyzet kimenetele nehezen megjósolható, amely tükröződik az árfolyamok mozgásában is.

Hozzánk közel lévő eseményekről van szó, ami felerősíti a félelmeinket, de amikor a befektetéseinkről gondolkodunk, mindig érdemes a szalagcímektől, a napi zajtól elvonatkoztatnunk. Természetesen a mostani történések politikai és katonai vonatkozásai messzire vezetnek, de befektetési szempontból lényegesen áttekinthetőbb a kép.

A világpiaci folyamatok szempontjából legfontosabb kérdés, hogy a most zajló események mennyire növelik meg tartósan az energiahordozók árát és egy ilyen forgatókönyv a nagyobb inflációs nyomáson keresztül nem kényszeríti-e szigorúbb lépésekre a nagy jegybankokat. A katonai konfliktus közvetlen világgazdasági hatásai azonban korlátozottak lehetnek. Az Európai Unió gazdasági aktivitásának csak kis része kötődik közvetlenül az oroszországi külkereskedelemhez, Ukrajna világgazdasági súlya pedig csekély, így amíg a konfliktus helyi szinten marad, várhatóan nem lesz jelentős negatív hatása a középtávú, globális gazdasági növekedési képre.

A befektetési alapok kezelésénél folyamatosan követjük az eseményeket és a helyzetnek megfelelően igazítjuk a mögöttes befektetések összetételét és arányát. Ennek megfelelően a vegyes alapjainkban a hosszú távú súlyra csökkentettük a részvénykitettséget és a befektetéseken belül növeltük azoknak a régióknak és szektoroknak a súlyát, amelyeket kevésbé érinthetnek az emelkedő kamatok és a geopolitikai problémák. A régiókat tekintve ilyen lehet például az ázsiai, kiemelten a kínai részvénypiac, ahol a jegybank már egy ideje élénkítő lépésekkel segíti a gazdaságot. A szektorok szintjén pedig a hagyományosan defenzív ágazatok, mint például az egészségügyi vagy a napi fogyasztási cikkeket előállító vállalatok részvényei lehetnek felülteljesítők egy bizonytalanabb környezetben.

Ezzel együtt azok a fő folyamatok, amelyek középtávon leginkább meghatározzák a tőzsdék teljesítményét összességében támogatók maradhatnak. Az idei globális gazdasági növekedés várhatóan még mindig átlag feletti lesz és a legfrissebb vállalati eredmények is kedvezően alakulnak. A gazdasági kilátások és a vállalati profitok tehát továbbra is támaszt nyújthatnak a piacok számára, azonban a tavaly megszokottnál jóval ingadozóbb piaci környezetre kell felkészülnünk.

Befektetői szempontból most a nyugalom, és a megfontoltság az elsődleges. Igyekezzünk elkerülni azokat a leggyakoribb befektetői hibákat, amelyek az ilyen ingadozó piaci környezetben jellemzőek, és amelyekről már korábban is többször írtunk.

Hosszabb távon a legjobb, ha mindig be van fektetve a pénzünk, hiszen nem tudhatjuk, mikor jönnek a legjobb hozamú napok és a trendforduló.

A legjobb módja, hogy sikeresen vészeljük át a mostanihoz hasonló viharokat, ha mindig hosszú távban gondolkodunk és fokozatosan, akár rendszeres megtakarításokkal építkezünk még ilyen helyzetben is. Ha olyan portfóliót alakítunk ki, amely megfelel kockázatviselő képességünknek, valamint megtakarítási céljainknak és ehhez ragaszkodunk, az idő minket fog igazolni.

1 csillag2 csillag3 csillag4 csillag5 csillag 4,36  (22 szavazat)
Loading...
értesítést kérek az új cikkekről
értesítést kérek az új cikkekről