az „R” betűs szó

2016-02-03

letter-1084825_1920A részvénypiacok egyre gyengébb növekedési képet áraznak, és most jelez az egyik legmegbízhatóbbnak tartott recesszió-előrejelző is. Mit tud az amerikai államkötvénypiac?

 

 

az „R” betűs szó

A ciklus jelenlegi fázisában még szinte káromkodás kimondani az „R” betűs szót: recesszió. De a piacot figyelve most mégis időszerű. A hosszú és rövid kötvényhozamok különbsége (a hozamgörbe meredeksége) az egyik legmegbízhatóbbnak tartott piaci recesszió-előrejelző. Amikor a kilátások jók, a különbség megnő, a görbe meredek, amikor gyengék, akkor a különbség lecsökken, a görbe lapos.

a 10 éves és 2 éves amerikai államkötvényhozamok különbsége 2006-tól (forrás: Bloomberg)

figyelmeztet a kötvénypiac

2006-07-ben a görbe teljesen ellaposodott és wall streeti elemzőházak anyagaikban arra keresték a választ, hogy miért lehet ez egy fals jelzés. 2008-ban kiderült, hogy a jelzés beigazolódott. Most a görbe nem teljesen lapos, de az ábrán is látszik, hogy utoljára 2008 elején volt ilyen kicsi a hosszú és rövid kötvényhozamok különbsége. Ebből nem vezetnék le nagy pesszimizmust, de mindenképpen óvatosságra int!

mire figyeljünk most?

Mindenki az olaj árát és a részvénypiacokat figyeli. Én ezek mellett a vállalati kötvénypiacot, ezen belül is elsősorban a most sok sebből vérző bóvlikötvényeket és a hozamgörbe meredekségét figyelem. Most egyik sem biztató. Arra számítok, hogy akkor lesz érdemes ismét a kockázatosabb irányba nyitni, ha legalább az egyik fordul, azaz javulnak a növekedési kilátások és/vagy megnyugszik a hitelpiac.

1 csillag2 csillag3 csillag4 csillag5 csillag (még nincs értékelés)
Loading...
értesítést kérek az új cikkekről
értesítést kérek az új cikkekről