évzáró feladatlista megtakarítóknak

2022-12-16

 

Napról napra közeledik az év vége. Ebben a zsúfolt periódusban nem csak a háztartás és az ünnepi készülődés ad újabb és újabb feladatokat, de oda kell figyelnünk személyes pénzügyeinkre is.

A pénzügyi szolgáltatók – bankok, biztosítók, brókercégek és pénztárak – mind igyekeznek felhívni a figyelmet a lenti feladatokra, de hogy ne maradjon el semmi, készítettünk egy listát arról, hogy mit érdemes leellenőrizni az év utolsó heteiben.

Tartós befektetési számlák (TBSZ)

  • Ha nincs még TBSZ-ed: Új év – új TBSZ, hasznos segítség a közép- és hosszútávon megtakarítóknak, valamint a rendszeres befektetőknek egyaránt.
  • Ha már nyitottál egy idei TBSZ-t: Év végével lezárul a gyűjtőév, addig még lehetséges növelni a rajta elhelyezett összeget.
  • Ha nyitottál egy TBSZ-t 2017-ben: Alapesetben 2022. december 31-én lejár. Döntened kell, hogy újra szeretnéd-e kötni. Ha jelzed, hogy folytatnád, egy újabb 5 éves periódusban mentesülhet a kamatadó alól a megtakarításod.

Nyugdíjbiztosítások és nyugdíj-előtakarékossági számlák (NYESZ)

  • Ha még nem rendelkezel ilyennel: A nyugdíjcélú megtakarítás az egyik legfontosabb, hosszú távú öngondoskodási forma. Szerencsére ebben az esetben nincs időnyomás a végső cél szempontjából és mivel a szerződés hossza legalább 10 év, nem számít annyit, hogy mikor hozod meg a döntést, hogy szeretnél-e ilyet.
  • Ha már van nyugdíjbiztosításod: Az ezzel a megtakarítási formával elérhető 20%-os adóvisszatérítés mértéke évente 130 ezer Ft. Ez az összeg évi 650 ezer Ft befizetésével érhető el. Azaz, ha a havi rendszeres befizetésed kevesebb, mint 54 200 Ft, akkor érdemes elgondolkodni, hogy szeretnéd-e kiegészíteni, hogy élhess a maximális adókedvezménnyel.
  • Ha már van nyugdíj-előtakarékossági számlád (NYESZ): Az ezzel a megtakarítási formával elérhető 20%-os adóvisszatérítés mértéke évente 100 ezer Ft. Ez az összeg évi 500 ezer Ft befizetésével érhető el. Azaz, ha rendszeres havi befizetésed kevesebb, mint 41 700 Ft vagy még 500 ezer Ft-nél kevesebbet utaltál a NYESZ számládra, akkor érdemes elgondolkodni, hogy szeretnéd-e kiegészíteni, hogy élhess a maximális adókedvezménnyel.

Önkéntes nyugdíj, egészség- és önsegélyező pénztárak

  • Ha még nem rendelkezel ilyennel: Amennyiben igénybe veszed a pénztárak által támogatott szolgáltatásokat és érvényesíteni tudod az általuk biztosított 20% Szja-visszatérítést, akkor praktikus eszközök a személyes pénzügyeid kezeléséhez.
  • Ha már pénztártag vagy: A pénztári befizetésekre (függetlenül attól hány különböző célú pénztárban vagy tag) a maximum elérhető adóvisszatérítés évente 150 ezer Ft. Ez az összeg 750 ezer Ft befizetésével érhető el.Érdemes tudni, ha több helyen is tag vagy, a pénztárakhoz kapcsolódó adóvisszatérítés kiutalásakor az adóbevalláson te választhatod ki, hogy melyik pénztárhoz kerüljön a visszatérített összeg. Én jellemzően a nyugdíjpénztáramra teljesítem az éves befizetéseim nagy részét, de az adóvisszatérítést az egészségpénztáramra kérem, ahol a leggyorsabban fel tudom használni a mindennapi költségeim fedezésére.

Fontos tudni, hogy az éves adó-visszatérítéseknek van felső határa. Az állam 280 ezer Ft-ban (vagy az Szja összegében) maximalizálja a kifizetést azoknak esetében is, akik éves 1 400 000 forintnál többet tesznek félre a fenti célokra.

1 csillag2 csillag3 csillag4 csillag5 csillag 4,00  (11 szavazat)
Loading...
értesítést kérek az új cikkekről
értesítést kérek az új cikkekről