felminősíthetetlenségeskedéseitekért!

2015-11-07

photo: pol sifter - hope; https://flic.kr/p/7aGYdS; CC BY 2.0

Mi hiányzik? Már négy évet töltöttünk a bóvli kategóriában, és ma sem jött meg a felminősítés!

 

 


az irány kedvező, de ez a lépés még túl kicsi

A Moody’s ma javított a magyar államadósság minősítésének kilátásán. Ezzel megint egy kis lépéssel közelebb kerültünk ahhoz, hogy a legpatinásabb hitelminősítőnél bekerüljünk a befektetésre ajánlott (investment grade) kategóriába, de azt még így sem értük el. A hitelminősítők szerint tehát valami még mindig hiányzik a felminősítéshez, bár a Fitch épp a napokban mondta, hogy Magyarország – Portugáliával együtt – a legesélyesebbek között van arra, hogy újra felkerüljön investment grade-be.

közben a piac már megelőlegezi a kedvezőbb besorolást

Mint az alábbi ábrán látszik, a magyar államadósságra köthető csődbiztosítás (CDS, credit default swap) ára már közelebb áll a BBB+ kategóriás olasz vagy szlovén szinthez, mint a BB besorolású, szintén bóvli horvát CDS ára, nem is beszélve a BBB- minősítésű brazil vagy orosz mutatóról.

CDS-felárak a Moody's esetében (forrás: Bloomberg)
az államadósságra köthető csődbiztosítás (CDS) ára (forrás: Bloomberg, 2015.11.06-i adat)

miért várjuk mégis a felminősítést?

A magyar gazdaság külső adóssága – és ezzel pénzügyi sérülékenysége – 2010 óta sokat csökkent, a költségvetési hiány alacsony, az állam adóssága és devizaösszetétele javulóban van, a növekedésünk 2013 óta szintén kedvező. Ahogy az MNB kiemelte (blogs.ft.com, ingyenes regisztráció szükséges), ezek a számszerűsíthető eredmények növelik a felminősítés esélyét, miközben a nem számszerűsíthető kritikai észrevételek a hitelminősítőknél még mindig dominálnak, leggyakrabban azt emelik ki, hogy hiányzik a gazdasági környezet kiszámíthatósága.

meddig kell még várnunk?

Arra számítok, hogy az eddig látott javulás a következő hat hónapban meghozza az első felminősítést a befektetésre ajánlott kategóriába. A hitelminősítők főleg azért lesznek „kénytelenek” lépni, mert őket is nyomja, hogy a piac már jó ideje ezt árazza és ezt nehéz tartósan megmagyarázni.

A felminősítés jó hír lenne! Segítené, hogy a magyar gazdasági szereplők kedvezőbb feltételek mellett tudják finanszírozni magukat. Gondoljunk csak a legnagyobbakra: devizában kibocsátott kötvénye jár le 2016-ban a Molnak és a Magyar Fejlesztési Banknak, akik a gazdaság meghatározó szereplői, így fontos, hogy az államadósság kedvezőbb minősítésével ők is jobb feltételekkel tudnának újabb kötvényekkel megjelenni.

 

[poll id=”5″]

1 csillag2 csillag3 csillag4 csillag5 csillag (még nincs értékelés)
Loading...
értesítést kérek az új cikkekről
értesítést kérek az új cikkekről