jöhet az újabb magyar részvény rally?

2015-08-18

a BUX index alakulása az elmúlt egy évben (forrás: Bloomberg)Az első félév sztárbefektetése a hazai részvénypiac volt, igaz az április végén elért csúcsot (+35% az év elejétől számítva) azóta csak megközelíteni sikerült a BUX indexnek. A második negyedéves gyorsjelentési szezonban a négy blue chip már túl van a beszámolón, így érdemes végiggondolni, hogy a fundamentumok illetve kilátások alapján várható-e újabb lendületvétel a BUX indextől.

a BUX index alakulása az elmúlt egy évben (forrás: Bloomberg)
a BUX index alakulása az elmúlt egy évben (forrás: Bloomberg)


csak az OTP lóg ki a sorból

A nagyok közül egyedül csak az OTP okozott csalódást, de itt sem a negyedéves profit lett kiábrándító a befektetők számára, hanem a tény, hogy a menedzsment jelzése szerint a második féléves teljesítmény a vártnál sokkal gyengébben alakulhat az ukrán gazdaság összeomlása miatt.

A Mol a kedvező finomítási környezetnek köszönheti a javuló számokat, azonban előretekintve a nagyobb lökést a Kurdisztánból érkező hírek és az INA-saga megoldása tudna adni az árfolyamnak. Ne feledkezzünk meg az olajár alakulásáról sem, a tartósan nyomás alatt lévő olajár negatívan hat a működési eredményre.

A Richternél folytatódott az első negyedévben látható tendencia, bővülő értékesítés mellett szigorú költséggazdálkodás emelkedő marzsokat eredményezett. A cég javított az éves várakozásain, természetesen a szokásos óvatos kommentárral fűszerezve. Itt a júniusban elhalasztott amerikai hatósági döntés (cariprazine) lehet a legfontosabb mozgatórugó, amely kedvező esetben gyors piaci bevezetést, egyszeri (ún. milestone) bevételt és jelentős erősödést hozhat.

A Magyar Telekom jelentéséről már korábban írtunk a blogon.

Összességében semmi ok a csalódottságra, 4-ből 3 elég jó arány: a Richter, és a Magyar Telekom rendben van, a Molban vannak kockázatok, az OTP az orosz, és ukrán leányok miatt gyengébb.


érdemes most beszállni?

a BUX index előretekintő P/E rátájának alakulása az elmúlt évben (forrás: Bloomberg)
a BUX index előretekintő P/E rátájának alakulása az elmúlt egy évben (forrás: Bloomberg)

A magyar piac árazása sokat javult idén, volt olyan pillanat, amikor eltűnt a hosszú évek alatt megszokott kétszámjegyű diszkont a régiós tőzsdékhez képest (persze ehhez kellett a lengyelek masszív alulteljesítése is). Ebben az időszakban a profit kilátások stagnáltak, azaz többet voltak hajlandóak fizetni a piaci szereplők azonos teljesítményért.

A második negyedévben folyamatosan javult a BUX 2015-re és 2016-ra várt eredménye, azonban a tőzsdeindex inkább oldalazott, így az előretekintő árazás (P/E) újra visszazuhant a 10-es szintre. Úgy tűnik, hogy mindenki óvatosabb volt a görög tragikomédia és a Fed közelgő kamatemelése miatt, és a profitrealizálás is erőteljes volt az első hónapok több mint 30%-os száguldása után.

A mi véleményünk szerint elkerülni semmiképp sem kell a magyar piacot, egy dinamikus portfólióban érdemes hazai részvényeket tartani, a válogatósoknak pedig a stabil fundamentumok és az ismert kockázatok figyelembevételével elsősorban a Magyar Telekomot és Richtert érdemes követni.

1 csillag2 csillag3 csillag4 csillag5 csillag (még nincs értékelés)
Loading...
értesítést kérek az új cikkekről
értesítést kérek az új cikkekről