a görögök már megint megúszták – egyelőre

2015-08-19

Görögország az adósság labirintusában (Fotó: Carlos ZGZ, public domain)A német Bundestag ma déli döntésével az utolsó, talán legkritikusabb akadálya is elhárult annak, hogy Görögország az eurózóna többi tagállamától megkapja a 86 milliárd eurós újabb segélycsomagot. 2010 óta immár a harmadikat… Kérdés, hogy ez mire lesz elég?

Arra biztosan, hogy rövid távon elkerüljék a csődöt és ezzel kényszerűleg az eurózónából is kiváljanak. A megállapodás hosszú távú sikerességében ugyanakkor erősen kételkedhetünk. Egyrészről a görögök már megint sokat bevállaltak (bankok feltőkésítése, költségvetés rendbetétele, stb.). Ahogy azonban a spanyoloknak, portugáloknak és az íreknek elég volt egy mentőcsomag, hogy annak segítségével – remélhetőleg – fenntartható pályára állítsák a gazdaságukat, a görögöknek még két ilyen csomag se volt elég. Ezek után a mostaninál miért is lennénk bizakodóbbak?

Másrészt a mostani csomag elfogadása a görög oldalon sem volt egyszerű. A kormányzó Syriza párt is nagyon megosztott volt a döntésnél és nagyon közel állunk egy bizalmatlansági szavazáshoz is, aminek „sikeressége” görög részről is boríthatja az asztalt, újabb felvonását indítva ezzel az öt éve zajló görög drámának.

A piacok most mindenesetre megnyugodhatnak, Görögország egy időre kikerülhet a fókuszból. Ha azonban a görögök a következő években – már megint – nem csinálják meg a házifeladatot, miközben az eurózóna perifériaországai valóban összeszedik magukat, már sokkal könnyebb lesz a görögök kezét elengedni. Meglátjuk. Abban azonban biztosak vagyunk, hogy befektetőként nem most hallottuk utoljára a görögökről.

1 csillag2 csillag3 csillag4 csillag5 csillag (még nincs értékelés)
Loading...
értesítést kérek az új cikkekről
értesítést kérek az új cikkekről