kinek mit hozott idén a nyuszi?

2017-04-21

Mennyi pénzt lehetett keresni idén, ha a locsolkodás helyett diverzifikált portfólióban tartottuk a pénzünket?

Az alábbi ábrán összeszedtem azoknak az eszközöknek a teljesítményét, amelyek nem hiányozhatnak egy jól diverzifikált portfólióból.

(forrás: Bloomberg)
(forrás: Bloomberg)

 

Az ábrán jól látszódik, hogy idén a részvények teljesítettek a legjobban, azon belül is a feltörekvő piacok, róluk ebben a bejegyzésemben írtam. A kötvények gyengén kezdték az évet, de a növekvő kockázatok miatt ezek az eszközök is ledolgozták a mínuszokat és pozitívan járultak hozzá a portfóliók teljesítményéhez. Egyedül a nyersanyag eszközök árnyalják a képet, de nem szabad elfelejteni, hogy ezek az eszközök túl vannak egy tavalyi 20%-os ralin.

Összességében azt mondhatjuk, hogy aki idén ezekből az elemekből építkezett, az elégedetten tekint vissza az év első harmadára.

A hangsúly az építkezésen van. Kollégáim mellett én is többször utaltam már a portfólióépítés fontosságára. Az így létrejövő diverzifikáció jótékony hatását láthattuk áprilisban, mikor is a részvénypiacok visszaadtak az idei emelkedésből, ám a kötvényárfolyamok felfelé vették az irányt, tompítva a vegyes portfóliók esését.

mik a várakozásaim az év hátralevő részére?

Azt gondolom, hogy sokkal jobbak a kilátások, mint tavaly ilyenkor voltak. Idén már fel sem merül, hogy az amerikai gazdaság recesszióba fordul, és a kínai hard landing-ről is egyre kevesebb szó esik, valamint az európai gazdaságok is kezdenek magukra találni.

A francia választásokhoz hasonló politikai esemény pedig tavaly is előttünk állt, sőt idén egy kevésbé szoros kimenetelre van kilátás. A stabil gazdasági növekedésre alapozva a megszokottnál továbbra is több részvényt tartok a portfóliómban, de természetesen a kötvényektől sem válok meg felkészülve minden eshetőségre!

 

1 csillag2 csillag3 csillag4 csillag5 csillag (még nincs értékelés)
Loading...
értesítést kérek az új cikkekről
értesítést kérek az új cikkekről