mennyire durva a mostani részvénypiaci korrekció?

2020-03-18

hasonlítsuk össze az elmúlt évtized legnagyobb tőzsde krach-jaival!

Hétfőn este 2386 ponton zárt az amerikai vállalatokat tömörítő S&P 500 részvényindex, ami a február 19-i záróárhoz képest 30%-os csökkenést jelent. A zuhanás hátterében főleg a koronavírus gyors terjedése és kisebb mértékben az olajár összeomlása áll. De az okok további boncolgatása helyett, összegyűjtöttem az alábbi táblázatban, hogy ez a 30%-os esés mennyire durva az elmúlt évtizedek korrekcióihoz képest.

forrás: Goldman Sachs, saját készítés

Az ábrán az látszódik, hogy az elmúlt 33 évben 8 nagyobb esés történt az amerikai részvénypiacon, amelyek közül a legdurvább a 2008-as pénzügyi válság nyomán alakult ki. Az is kiolvasható az adatokból, hogy átlagosan 31% értékvesztés után fordult meg az index. A táblázat bal oldalában a leggyakrabban használt értekeltségi mutató (P/E) változása látható, ami a részvényárak profitokhoz való viszonyát, ezáltal a részvények „drágaságát” méri.

Tudom, hogy eltérő okok váltották ki őket, de ha összevetjük a mostani esést a 7 korábbi esettel, akkor láthatjuk, hogy az amerikai részvények közel vannak az átlagos -31%-hoz, azaz ha nem feltételezünk a 2008-as válsághoz hasonló armageddont, akkor a múlt azt sugallja, túl vagyunk a nagyján. A P/E mutató jelenleg magasabb (13,9), mint ahonnan átlagosan fordult a piac, de itt fontos hozzátenni, hogy a kötvényhozamok is historikus mélyponton vannak, ami magasabb árazási mutatót indokol. A mutató alapján így is 27%-kal olcsóbb a részvénypiac, mint a csúcson, ami szintén közel van az átlagos 28%-os „leértékelődéshez”.

Nem állítom azt, hogy innentől emelkedni fognak a részvények, sőt biztos, hogy továbbra nagy ingadozások lesznek, de aki nem adott el az év elején, annak nem most a legalkalmasabb ezt megtennie.

1 csillag2 csillag3 csillag4 csillag5 csillag 5,00  (5 szavazat)
Loading...
értesítést kérek az új cikkekről
értesítést kérek az új cikkekről