mit hoz a majom éve Kínának?

2016-02-12

10195800_749532e8c0_oA héten megkezdődött a majom éve, ami az asztrológia szerint az új, az ismeretlen, a kihívások éve. A holdújév visszafogott ünnepléssel kezdődött Kínában, ami a gazdaság állapotát tekintve teljes mértékben érthető. De vajon milyen kihívások várnak Kínára, lendületet adhat-e a majom éve az évek óta lassuló gazdaságnak?

 

Az asztrológia szerint a majom évét az élénkség, mozgékonyság, változékonyság és az új kihívások jellemzik. Most érdemes új ötleteket, módszerek kipróbálni, új utakat keresni a tervezett célok eléréséhez. Anélkül, hogy túlzottan elmerülnénk az asztrológia világában, a következő időszak valóban a kihívások éve lesz Kína számára. Az ünnepi időszak fokozott fogyasztása átmenetileg ugyan jó hatással van a kínai gazdaságra, ez a dinamika azonban nem tart ki egész évben. A már eddig is erőteljesen lassuló gazdaság a tavalyi 6,9%-os növekedési ütem után idén 6,3%-ra, jövőre pedig 6%-ra lassulhat az IMF előrejelzése szerint, miközben a befektetők tőkekivonása miatt a devizatartalékok szintje utoljára 2012-ben volt olyan alacsonyan, mint most. A jelenlegi előrejelzések szerint pedig az idei évben is folytatódik a feldolgozóiparban és a szolgáltató szektorban a konjunktúra lassulása, igaz, ez nem feltétlenül jelent rossz hírt, hanem inkább a korábban túlhevült kínai gazdaság normalizálódását mutatja.

a kínai devizatartalékok alakulása (milliárd USD)
a kínai devizatartalékok alakulása milliárd USD-ben (forrás: Bloomberg)

Mielőtt végleg lehúznánk a rolót, érdemes azt is látni, hogy a negatív trend ellenére sem kell durva összeomlásra számítani. Sőt, a nagy árfolyammozgásokat, a részvénypiacok változékonyságát befektetőként érdemes a magunk javára fordítani. Tény, hogy a kecske évének első félévében elért 60%-os részvénypiaci növekedés után a teljes naptári évet tekintve összességében 15%-ot esett vissza a kínai tőzsde, és a befektetők idegessége miatt idén is maradnak az erőteljes árfolyam-ingadozások. A technikai elemzések alapján is nagy zuhanások jöhetnek még, a piac azonban véleményünk szerint egyértelműen túlárazza a gazdasági visszaesést. A kínai gazdasági vezetés ugyanis kész arra, hogy a konjunktúra további lassulása esetén beavatkozzon, és különböző gazdaságélénkítő intézkedéseket hozzon. Ennek egyik eszköze a versenyképesség javítását célzó jüan-leértékelés, amelynek eredményeként a kínai fizetőeszköz tavaly év közepe óta már mintegy 6%-kal gyengült a dollárral szemben.

a kínai részvénypiac teljesítménye a kecske évében
a kínai részvénypiac teljesítménye a kecske évében (forrás: Bloomberg)

mit kezdjünk befektetőként a majommal?

Míg az asztrológusok a piros színt ajánlják arra, hogy elhárítsuk a majom évének csapásait, az izgága árfolyammozgások kivédéséhez mi inkább a nagyon jól megfontolt, hosszú távra tervezett befektetési döntéseket javasoljuk. A hektikusan mozgó árfolyamok kedveznek a kockázatvállalásnak, így az idei év jó befektetési lehetőségeket hozhat. Minél nagyobb korrekció van ugyanis a részvénypiacokon, a részvények csökkenő értékeltsége (P/E ráta: a részvény árfolyama és az egy részvényre jutó eredmény hányadosa) miatt annál kedvezőbb beszállási pontokat találhatunk. A részvényárfolyamok további zuhanása esetén ezért érdemes lehet a befektetési portfoliónk részvénysúlyát növelni a hosszú távon magasabb várható hozam elérése érdekében. A kulcsszó azonban mindenképpen a hosszú távra, tehát minimum néhány éves időszakra szóló tervezés.

az előremutató P/E ráta alakulása a fontosabb részvénypiacokon (forrás: Bloomberg)
az előremutató P/E ráta alakulása a fontosabb részvénypiacokon (forrás: Bloomberg)
1 csillag2 csillag3 csillag4 csillag5 csillag (még nincs értékelés)
Loading...
értesítést kérek az új cikkekről
értesítést kérek az új cikkekről