Yellennek sem sikerült

2016-02-11

16165619661_60ac1a71eb_oA mai tőzsdei nyitást nézve nem sikerült a tegnapi kongresszusi meghallgatáskor Janet Yellennek, az amerikai Fed elnökének megnyugtatni a piacokat. Pedig hányan számítottak, számítottunk arra, hogy a hetek óta tartó zuhanás után sikerül némi lelket önteni a befektetőkbe.

 


A meghallgatást nézve, a kérdésekre válaszolva Yellen patikamérlegen adagolta a szavait: az amerikai gazdaság továbbra is erős, a munkaerőpiac stabil és a külső környezet (például Kína) sem annyira gyenge, mint elsőre látszik. De ha a piaci turbulencia folytatódik, akkor például a finanszírozási költségek növekedése miatt az már visszahathat a gazdasági folyamatokra.

az Fed-kamatemelés valószínűségének alakulása a piac szerint (forrás: Bloomberg)
a Fed-kamatemelés valószínűségének alakulása a piac szerint (forrás: Bloomberg)

A kamatemelést firtató kérdésekre válaszolva, inkább az óvatos emelés folytatását lehetett kihallani a szavaiból. Természetesen úgy, hogy az erősen függ a piacok aktuális állapotától. A befektetők ugyanakkor lényegében egész évre nem várnak kamatemelést, úgyhogy – a mostani hangulat alapján – bármilyen emelés márciusban meglepetést okozna.

Ha engem kérdeznének (sajnos nem…:), akkor márciusban fog és kell is kamatot emelnie a Fed-nek. Ha a decemberi első emelést követően most megállnának, az egyrészről beismerése lenne annak, hogy az eddig relatíve jól teljesítő amerikai gazdaság még sincs annyira erős, mint állították és kevésbé tudja magát függetleníteni a globális folyamatoktól. És ez lenne az igazán rossz hír a piacoknak. Másrészről, ha később esetleg mégis romlanak a kilátások, magasabb szintekről több tér nyílik majd a lazításra is.
Mindenesetre március 16-án okosabbak leszünk.

1 csillag2 csillag3 csillag4 csillag5 csillag (még nincs értékelés)
Loading...
értesítést kérek az új cikkekről
értesítést kérek az új cikkekről