talán a holnap jobb lesz

2021-09-01

Most vagy később? Mikor indítsuk el az új befektetésünket, különösen akkor, ha abban helyet kapnak részvénybefektetések is? Vásároljunk be ebben a pillanatban, vagy várjunk még vele? Ha már rendelkezünk befektetésekkel, akkor a kérdés úgy merül fel, hogy adjam-e el a befektetésem most, vagy várjak még vele?

Ezt a dilemmát a befektetési szakma piaci időzítésnek nevezi. A befektetések terén ez az egyik legnehezebb döntés, mert a kérdés megválaszolásához nem elegendő, ha tudjuk, hogy egy adott befektetés, vagy egy piac milyen fundamentális mutatókkal rendelkezik, hanem azt is kell tudnunk, hogy milyen a befektetők hangulata. Ez pedig nem mindig könnyű. Gyakran megfigyelhető a piacokon olyan paradoxon, hogy a piaci fundamentumok már nem eléggé vonzóak (vagy egyenesen már rosszak), de a piaci hangulat tovább emeli az árfolyamokat, de az ellenkezőjére is találhatunk példákat bőséggel a múltban.

Ehhez jöhet még a saját hangulatunk. Ha éppen nyerőben vannak a pozícióink, akkor hajlamosabbak vagyunk mindent optimistán nézni, ha viszont megégettük magunkat a korábbi befektetéseinkkel, akkor szinte törvényszerű, hogy mindent pesszimistán látunk. Márpedig, a befektetésünk elindításáról, vagy eladásáról magunknak kell döntenünk, márpedig döntéseinkre a racionális gondolkodásunk mellett az érzelmeink is hatnak.

A Dalbar pénzügyi piackutató cég elemzése azt mutatja,[1] hogy a pontos időzítésben bízó befektetők átlagosan gyengébb eredményt érnek el, mint a piacok. Az elemzés szerint, 2008 októberében – az egyik legnagyobb részvénypiaci visszaesés időszakában – a részvénybefektetők 24,21%-ot veszítettek, szemben az S&P 500 index 16,80%-os visszaesésével. A befektetők legtöbbször a saját maguk legnagyobb ellenségei, azaz a legnagyobb pánik idejében adnak el, és a soron következő emelkedést nagy valószínűséggel kihagyják.

El kell telnie 5-10-15-20 évnek (kinek mennyi), hogy befektetőként rájöjjünk arra, hogy az időzítésben hinni hiú ábránd. Én magam – 25 éve foglalkozom befektetésekkel, követve a piacok változásait- már leszámoltam ezzel az illúzióval, de nekem is kellett ehhez legalább 10 év és nem állítom azt, hogy néha nem fordul meg a fejemben még most is, hogy talán egy kis időzítéssel jobb eredményt érhetnék el.

Mit tehetünk, ha komolyan vesszük a fent állítottakat?

 1. Maradunk a bankbetétben és azt mondogatjuk magunknak, hogy a részvénypiacok (vagy a befektetések általában) nem nekünk valók.
 2. A rendelkezésünkre álló, hosszú távú megtakarításainkat rendszeres időközökben, több lépésben fektetjük be.

Vizsgáljuk meg az egyes eseteket.

   1. maradunk betétben
    A részvénybefektetésekkel hosszabb távon, éves átlagban 6-8 %-os hozamokat érhetünk el, míg a bankbetétek jelenleg 0%-ot hoznak, de legkedvezőbb esetben is elmaradunk az inflációtól velük. Tehát ha maradunk betétben, akkor biztosan elértéktelenedik a megtakarításunk az inflációval szemben, míg ha részvényekbe is fektetünk, akkor időről-időre el kell szenvednünk egy-egy részvénypiaci visszaesést.Ha a hosszú távú historikus hozamokat nézzük, akkor azt láthatjuk, hogy például az 500 legnagyobb amerikai részvény árfolyammozgását tükröző S&P 500 index (részvények – kék színnel jelölve) elmúlt közel 100 éves történelmében (1926 – 2016) több évben volt megfigyelhető a részvényárfolyamok emelkedése, mint a csökkentése, és persze valamennyi alacsony kockázatú befektetést lekörözte.

    forrás: http://www.investorsfriend.com/asset-performance/
   2. rendszeres befektetés
    Ha nem lehet megjósolni a megfelelő be- és kiszállási pontokat, akkor a legjobb, ha nem is foglalkozunk vele. Azt tudjuk, hogy a kockázatos befektetésekkel (pl. részvényekkel vagy részvényeket is tartalmazó vegyes alapokkal) hosszabb távon magasabb hozamot érhetünk el, akkor legfontosabb, hogy a rendelkezésünkre álló hosszú távú megtakarításainkat mielőbb, több lépésben fektessük be a részvénypiacon (lásd a legyünk a piacon írásunkat). Az időzítés kérdésére a legjobb válasz a rendszeres befektetés, azaz, hogy rendszeres időközökben (pl. havonta, negyedévente) egy előre meghatározott fix összeget fektessünk be. Ezzel a módszerrel kikapcsolhatjuk az érzelmeinket, elkerülhetjük azokat a helyzeteket, hogy a pánik esetében eladjunk, vagy kihagyjuk a már vonzó beszállási pontokat.

A fentiek alapján mindenki eldöntheti, hogy melyik számára a szimpatikusabb megoldás. Ha a rendszeres befektetés mellett döntünk, akkor azt érdemes mielőbb elkezdeni.

Ne várj tovább! Indíts október 22-ig rendszeres befektetést és Tiéd lehet akár egy Apple iPhone 12 telefon vagy egy 10 000 forint értékű MediaMarkt elektronikus ajándékkártya is!

[1]https://www.dalbar.com/Portals/dalbar/cache/News/PressReleases/DALBAR%20Pinpoints%20Investor%20Pain%202015.pdf

1 csillag2 csillag3 csillag4 csillag5 csillag 3,67  (3 szavazat)
Loading...
értesítést kérek az új cikkekről
értesítést kérek az új cikkekről