10 meglepetés 2019-re – 5.rész: ugyanannyit fog érni az euró, mint a dollár

2018-12-15

Az idei év egyik legnagyobb meglepetését az EUR/USD keresztárfolyam alakulása hozta. Az év elején az elemzők és a befektetők egyaránt az euró markáns erősödésére számítottak. Az elemzői célárak konszenzusa 1,30-nál volt a dollárral szemben, a spekulánsok pedig a valaha volt legnagyobb vételi pozíciót építették fel euróban. Azonban ahogy az lenni szokott, mikor a várakozásokban ennyire nagy az egyetértés, ennek ellenkezője következett be.

20%

A K&H Alapkezelő kollégái minden év végén összesítik, hogy az elkövetkezendő évben melyek azok a gazdasági események, amelyek bekövetkezése nem számít alap forgatókönyvnek, tehát megvalósulásuk meglepetésszerűen hatna, azonban mégsem zárhatók ki. A feltételezések indoklása mellett egy valószínűségi becslést is találhatnak az egyes szcenáriókhoz.

Tavasszal az eurózóna gazdasága egymás után szállította a negatív meglepetéseket, és emiatt gyorsan kiárazódott az idénre várt kamatemelés az EKB részéről. Ezzel szemben az USA-ban a fiskális lazítás megtette hatását és szárnyalt a gazdaság, a Fed pedig fokozatosan haladt előre a 2018-ra tervezett négy darab kamatemeléssel. Az eredmény pedig 10% euró gyengülés a februári csúcsról.

A jövő évre ismét az EUR/USD kereszt emelkedését várja a piac.

Véleményem szerint erre sokkal nagyobb esély mutatkozik, mint idén, hiszen az USA-ban eszközölt fiskális élénkítés halványul, újabbra pedig kevés esélyt látok a megosztott Kongresszus miatt. Így arra számítok, hogy csökkeni fog a két gazdasági térség növekedési különbsége. Ha ezt kiegészítem azzal, hogy a Fed üzenetei egyre kevesebb kamatemelést jeleznek előre, meglepetés volna, ha a dollár tovább erősödne és elérné a paritást, azaz, hogy ugyanannyit érjen az euró, mint a dollár.

 

10 meglepetés 2019-re

1 csillag2 csillag3 csillag4 csillag5 csillag (még nincs értékelés)
Loading...
értesítést kérek az új cikkekről
értesítést kérek az új cikkekről