K&H trendmonitor - gazdasági hírek, vélemények

K&H trendmonitor - gazdasági hírek, vélemények

kamatemelési várakozások USAEgyetlen „rossz” amerikai munkaerő-piaci adat elég volt ahhoz, hogy gyakorlatilag lenullázódjon a Fed júniusi kamatemelésének esélye, amin az elnök asszony tegnap esti beszéde sem változtatott.

az Egyesült Államok alapkamatának emelésére vonatkozó várakozások alakulása (forrás:Bloomberg)

az Egyesült Államok alapkamatának júniusi mértékére vonatkozó várakozások alakulása 2016 elejétől (forrás:Bloomberg)

Néhány nap leforgása alatt egyharmadról gyakorlatilag nullára csökkent a befektetők várakozása a Fed júniusi kamatemelésével kapcsolatban, amihez elegendő volt egyetlen gyengére sikerült amerikai munkaerőpiaci adat – májusban mindössze 38 ezer fővel bővült a foglalkoztatottak száma, miközben már bő fél évtizede minden hónapban átlagosan 200 ezer fő körüli bővülés jellemezte az USA munkaerőpiacát.

hol van már az idénre előrejelzett 4 kamatemelés?

A Fed jegybankárai a tavaly decemberi kamatemelést követően még 4 emelést jeleztek előre 2016-ra, amiből a piac jelenlegi várakozása szerint jó, ha 1 emelés bekövetkezik.

A távolodó amerikai kamatemelési várakozásokra a dollár 2%-os gyengüléssel reagált, a kötvényhozamok csökkentek, de a részvénypiacok számára is kedvező volt a hír; az amerikai S&P 500 részvényindex 2100 pont felett már közel jár történelmi csúcsához.

 

Ön szerint lesz idén kamatemelés a Fed részéről?

View Results

Betöltés ... Betöltés ...
Kérjük értékeld a cikket!
előző cikk következő cikk