mennyit keresett Magyarország megmentője az elmúlt évek során?

2015-11-27

money rain-geralt, public domain, https://pixabay.com/photo-593753/Négy éves mélypontra csökkent a külföldi befektetők állampapír állománya az elmúlt időszakban, de vajon mennyit kerestek a mostani eladók, akik jó időzítéssel fantáziát láttak a magyar kötvénypiacban?

 


Utoljára 2011 őszén rendelkeztek ilyen kevés forintos állampapírral a külföldi befektetők, mint most: az év eleji 5000 milliárd forintról 3900 milliárd közelébe csökkent az állományuk. Az eladások jelentős része a Templetonhoz köthető, amely csak a harmadik negyedévben közel 300 milliárd forint értékben csökkentette kitettségét, de az idei 1000 milliárdos külföldi állampapír állomány csökkenés nagy részéért is felelős.

a külföldi befektetők állampapír-állományának alakulása (milliárd forint) (forrás: Bloomberg)
a külföldi befektetők állampapír-állományának alakulása (milliárd forint) (forrás: Bloomberg)

mit kell tudni a Templeton-ról?

A Templetont Magyarország megmentőjeként szokták emlegetni a sajtóban. Emlékezzünk vissza a 2011 végi – 2012 eleji időszakra: ekkor vetett újabb hullámot az európai adósságválság, Magyarországot mindhárom nagy hitelminősítő bóvli kategóriába sorolta vissza, és hónapokig ment a huzavona, hogy szükségünk van-e az IMF segítségére.

A hosszú lejáratú magyar kötvényhozamok 2012 elején 10% felett is megfordultak, a Templeton pedig a rossz hírek és a növekvő kockázatok ellenére továbbra is fantáziát látott Magyarországban – akkor vásároltak, amikor többnyire mindenki eladó volt – és az államadósság több mint 10%-át kitevő szintre (2000 milliárd forint) emelte magyar kitettségét.

mennyit lehetett keresni az elmúlt években a magyar kötvénypiacon?

A magyar kötvények sztárbefektetésnek bizonyultak az elmúlt években: aki 2012 elején vásárolt magyar kötvényeket, az mostanáig közel 60%-ot kereshetett (feltételezve egy MAX index alapján összeállított kötvényportfoliót). Ehhez képest egy magyar részvényportfolión (a BUX index teljesítményét vizsgálva) mindössze 40% körüli hozamot tudtunk elérni.

a Bux és Max indexek alakulása 2012-től (forrás: Bloomberg)
a Bux index és az egy évnél hosszabb futamidejű állampapírok teljesítményét mutató Max index alakulása 2012-től (forrás: Bloomberg)

A külföldi befektetőknek egy forint alapú befektetés esetén az árfolyamkockázat is kiemelten fontos: választhat, hogy árfolyam-fedezeti ügyletekkel kiküszöböli az árfolyamkockázatot – ebben az esetben pl. a dollár-forint negatív kamatkülönbözet csökkentette a nyereségét – vagy pedig futja az árfolyam-ingadozás kockázatát. Utóbbi esetben a kötvények vásárlásakor a 2012 első negyedévére átlagosan jellemző 230-as szint körüli dollár-forint árfolyamot feltételezve a forint gyengülésén közel 30%-ot bukott egy amerikai befektető, tehát a kötvényeken elért hozam felét elvitte az árfolyamgyengülés.

merre tovább?

Mivel a kötvényhozamok most Magyarországon és a világ nagy részén historikus mélypontjuk közelében vannak, ezért az előttünk álló években biztos, hogy nem fogunk olyan jól keresni a kötvényeken, mint az elmúlt időszakban. Várakozásunk szerint a részvénypiacok teljesítménye is elmarad majd az előző évekétől, ezért tovább kell barátkoznunk az alacsonyabb várható hozamszintekkel. Ami viszont jó hír, hogy az infláció is nagyon alacsony – egyelőre – így befektetéseink reálhozamában nincsen olyan drasztikus csökkenés.

1 csillag2 csillag3 csillag4 csillag5 csillag (még nincs értékelés)
Loading...
értesítést kérek az új cikkekről
értesítést kérek az új cikkekről